fredag 6. mars 2009

Minneapolis! Nordmennenes by i USA


Vel, det er ikke helt sånn det har seg, men drar man litt utenbys så kan man komme til de norske "gettoene", eller letter sagt, der norsk-amerikanerene befinner seg. I denne byen kan man blant annet besøke Mike's Lutefisk som blant annet shipper lutefisk til Canada og California i USA. Snakker de noe norsk der da? Ja! Faktisk så finnes det norsk-amerikanere der som praktiserer og vedlikeholder norsken sin. På "Kultur hus", som på ordentlig norsk skrives Kulturhus (vanlig norsk orddelingsfeil), samler mange norsk-amerikanere seg og snakker norsk med hverandre, spiser kjøttkaker og lutefisk og hygger seg med tradisjonell norsk musikk.

Når nordmenn bosatte seg i Minneapolis, bosatte de seg i grupper etter hvor de kom fra. Folk fra Gudbrandsdalen bosatte seg ett sted, mens f.eks. folk fra Aurdal bosatte seg et annet sted.

I 1962 opprettet nordmennene organisasjonen "Sons of Norway" som er den største norsk-amerikanske organisasjonen i USA. Denne organisasjonen arbeider for å bevare den norske arven og kulturen.
http://www.sofn.com/home/index.jsp

Byen Minneapolis er den største byen i delstaten Minnesota. Før i tiden var Minneapolis en by alene, men i de senere årene har den vokst seg sammen med Saint Paul som var en annen by på den annen side av Mississippielven. Dette resulterte i at byen ble mye større og fikk navnet "Twin Cities". Minneapolis er nå den femtende største delstat-hovedstat i USA med 3,5 millioner innbyggere.

Nordmenne feirer også 17.mai i Minneapolis, men det er ikke alltid at festdagen faller på 17.mai. Det som er vanlig er å legge feiringen til den nærmeste helgen etter 17.mai.

Navnet på byen Minneapolis er satt sammen av et indiansk ord og et gresk, minne som betyr vann og polis som betyr by.

Folk i byen kaller ofte Minneapolis for "The Little Apple". Dette kommer av at New York ofte blir kalt "The Big Apple" og på grunn av Minneapolis høye bygninger blir byen ofte refferert til en mindre versjon av New York.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar